STIPAN SAMARDŽIĆ

Na Kavi

 Stipe je najveći alkarevac, a nema ni većeg SDP-ovca od njega. Veliki je Sinjanin i jedna od najvećih konstanti košarkaške scene grada pod Kamičkom u posljednjih trideset i koju godinu, kol’ko naš kroničar prati.

Bravo! Šta san drugo moga od dicmanjskog težaka očekivat!? Namamio si me na širinu i onda udaraš ispod pojasa. Eto, sad smo to riješili. Ja san onaj ogromni lik ispod zapadnog koša koji ponekad u najboljoj namjeri sucima uljudno dili drugarske kritike. To triba znat, inače završiš na sudu ka neki desničari. Neću ih sad spominjat.

Je, je. Na ton mistu u dvorani vride stroža pravila nego na dilu di su Maligani. Tu moraš bit finiji i stručniji od ekipe na tribini.

Nego kako! Ne može tamo svako ni sist. Ja san prokurio na masu. Ajde, nije naškodilo ni šta san proša sve selekcije, pa onda bio zapisničar, voditelj semafora, službena osoba, trener mlađih kategorija, sudac i tako to.

Nisi jedino bio član uprave.

Recimo da je u vrime kad je SDP bio dio vladajuće koalicije na pozicijama bila jedna druga, sada poražena i ugasla frakcija, ali ja ne bi puca na misto predsjednika ni da dođemo na vlast sada, kad puno bolje kotiran u Gradskom i Županijskom odboru. Deno Katić mora svatit par stvari. Prvo i prvo triba znat da mi posve volimo Alkara i da mu želimo dobro, a ne zlo. Ako izrečemo koju kritiku, to nije iz mržnje nego iz ljubavi i vridilo bi koji put baren saslušat, a ne vozit ka da si popio svu pamet na svitu. Druga stvar: ne znan jel njemu jasno da ima nas masu koji mu uopće ne zavidimo i ne pucamo na njegovu poziciju. Misto predsjednika vidin ka rezervirano za čovika koji će, mimo ovih miljun kuna od Grada – donit 500.000 u klub. Kad bi bio u mogućnosti, odma bi tu sumu dotra u Alkara, a opet ne bi sida u predsjedničku fotelju.

Ti bi bio siva eminencija.

Mater bi ti bila… Ustvari dobra je teta Merica. Ti si zagadur. Ja bi svoje misto potražio u omladinskon pogonu. U rađi s dicon san naša najveći gušt od svega u životu. To je milina. Tada je s mlađin uzrastima radila skoro ista ova ekipa. Bili su baren jednako uspješni ka i sad. U selekcijama smo imali tri reprezentativca. Ja san radio s B momčadima sastavljenim od malo mlađih košarkaša i onih koji su se u fizičkon smislu nešto sporije razvijali. Na taj san se način dotaka razvoja najboljih sinjskuh igrača ka šta su Stipe Modrić, Gaćo Vučković i Želja Župić. Iz svega san se povuka jer nisan moga prifatit da se ništa ne pokušava unaprijedit u infrastrukturnon pogledu. Da se ne vodi računa o stvarima koje dica uživaju u prfesionalnijin sredinama. Drugi su treneri ostali i proizvode prvoligaške igrače u vrlo skromnin uvjetima. Triba in čestitat. Oni su umjetnici mogućeg… al ipak bi mogli malo više ulagat u sebe, pa danas sutra izbacivat košarkaše za regionalno natjecanje.  Znači omladinski pogon dobar, a bit će još bolji kad ga se ti dofatiš. Šta ti se čini od prve ekipe?

Neću se ja dofatit ničega. Moga bi jedino mlađin kategorijama u nekon trenu osigurat puno bolje uvjete za rad i upriličit in sudjelovanje na četri pet jakih turnira godišnje, a trenerima ponudit priliku za stručnu nadogradnju. Seniori su odlični. Uprava je do prije par godina imala skroz krivu politiku koja je uništila velik broj sinjskih igrača. Sve se prominilo dolaskon Damira Milačića. Ja san siguran da niko nije od njega tražio promoviranje mladih Sinjana u upotrebljive seniore. Uopće ne sumnjan da to radi na svoju ruku. Jer je tako ispravno. On će iza sebe ostavit sto puta bolje stanje nego šta ga je po dolasku zateka, al nije ni blizu titule najboljeg sinjskog trenera, ka šta Uprava tvrdi. Najbolji je barba Stipe Vrcan. Žuti je Cale isto pun znanja. Nije baš apdejtan, al stigne on to u nedilju dana. Ćelavi je pun mota, ima potribnu dozu ambicije i napreduje iz kola u kolo. Bit će odličan trener al mora još pure pojist.

Nisi baš iscrpan u analizi prve ekipe. Kažeš da su odlični i to je to. Ajmo malo!

Ma neman ja šta pričat o Mati Perajici. Kaki je taki je ima deset godina. Vitali bi me zanima da ima višegodišnji ugovor s Alkaren. Vako ništa. Ove godine skače ka zmaj za nas, dogodine će ko zna di i šta se tu ima za dodat? O braći Modrićima i o Nikoli Gaurini sve u superlativu, al ni tu nema ništa nova. To znaju i tice na grani. Alkar po mom mišljenju kotira vako dobro isključivo zato jer je pala kvaliteta lige.

Onda nam jedino preostaje prodivanit koju o nadolazećem kadru. Onima koje je Milačić, kako ti tvrdiš, na svoju ruku promovirao u upotrebljive seniore.

To su dica samo taka. Milina ih je gledat. Oni su lipi, zgodni, odgojeni. Znaju igrat. Svaki od njih već ima određen broj minuta na terenu. Nije da su rutineri, al nisu ni bez iskustva. Većini ostalih klubova zamiran šta in u zaštićenon godištu nastupaju mamlazi za ćoškarenje, a ne talentirana dica koja će danas sutra priuzet glavne uloge od starijih suigrača. U nas nije taki slučaj. Dva Benova su za poželit. Talentirani su, poslušni i spremni na krvav rad. Super! Svalina bi triba bit glavni klupski projekt za izlazak iz krize. Ako za njega ne ufate 100.000 oštete onda nek gledaju ćoknit bar pedeset. Meni se, vidiš, najviše sviđa Bilandžić. Nije baš da leti ka raketa, ni da skače do neba, al kljusina je i zna to iskoristit. Volin kad je igrač svjestan svoga tila. Osin toga mali ubada trice ka zicere. On bi moga bit Alkarevo dugogodišnje rješenje za krilnu poziciju. Zvučiš zadovoljno, a vidio si ogroman broj generacija u našem najdražem klubu. Iz prvog si reda svjedočio usponima i padovima. Čemu se možemo nadati? Evo, sad mi pada na pamet novinski članak iz 1990. kojem je naslov glasio ‘Alkar znatno oslabljen odlascima Josipovića i Nikolića u vojsku’. Prije četvrt stoljeća je, znači, neigranje osamnaestogodišnjeg Zorana Nikolića predstavljalo udarac za ekipu, a danas je dvadesetdvogodišnji Kanaet skoro pa gotov igrač.

Šta tvrdiš, da je Njoha bio avion za današnji novi val?

Naravno da ne! Košarka je, po mom mišljenju, od tada do danas u ciloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, napredovala u fizičkom smislu. Danas je nezamislivo da klinac od šesnest sedamnest godina igra finala Eurokupa i državnog prvenstva ka šta je bio slučaj s Draženon i donekle s Kukijen. Onda je liga bila zagušena neodlascima iz nje do 27 gogina, al talentirani klinci su se mogli nosit s ‘barbama’ koji ni sami nisu obilovali mišićima. U ova doba je to opasno po zdravlje. Zbog toga mladi košarkaši na seniorsku razinu dolaze nekoliko godina stariji i zahtjevaju dodatni i vrlo stručni rad u zadnjin godinama svoga razvoja. Svaki bi klub triba angažirat stručnjaka za fizičku spremu, a nebi naškodio ni jedan nutricionist.

Ko o čemu – Stipe o zdravoj prehrani!

Sad si stvarno pretjera! Ovaj razgovor je završen. Šta si zapisa – zapisa si. Pravo me stra šta će izać. Ko ti viruje!?

Ne brini frende. Sve si dobro odradio. Popij nešto, nećemo se valjda rastajat odmah nakon službenog dijela.

Nećemo, al ja ću platit. Mali, donesi meni onu moju i daj ovon piskaralu šta god oće… Aj Živio!